O nama

Mudra izreka kaže: „Jezik je snaga, za koju je vezana ne samo kultura, već i opstojnost jednog naroda“. Stoga, mnoge nacionalne zajednice koje žive van svoje matične države nastoje sačuvati kulturni, jezički, duhovni i svaki drugi identitet od moguće asimilacije.
U većini slučajeva iza ovakvih projekata stoje državne institucije, što u našem slučaju nažalost nije slučaj. Sav posao oko organizovanja, funkcionisanja i finansiranja Bosanske dopunske škole obavljaja se prevashodno na dobrovoljnoj osnovi, uz nesebično zalaganje i požrtvovanost samih roditelja.
Osnovni cilj Bosanske dopunske škole jeste pomoći djeci da što brže usvajaju i razvijaju znanje na maternjem jeziku, da steknu povjerenje u sebe i u druge ljude, da stvore prijateljstvo i razumijevanje u krugu porodice i izvan nje, jednostavno, da osjete ljepotu maternjeg jezika. Izuzetno važno je da se dijete razvije u zdravu ličnost, u osobu koja je zadržala sve oznake kulture svog naroda i spremna je da taj odnos trajno zadrži.
Roditelji treba da pomognu u razvijanju trajnog i dubokog interesa za domovinu BiH i njene narode, za rodni kraj i dostignuća BiH na svim područjima rada i života; čuvanje i bogaćenje maternjeg jezika u svim oblicima ; upoznavanje geografskih karakteristika BiH; upoznavanje sa kulturnim, sportskim, naučnim, privrednim i drugim dostignućima BiH; razvijanje humanih i solidarnih odnosa, tolerancije i uzajamnog poštovanja među svim ljudima i razvijanje pozitivnog odnosa prema zemlji domaćinu. Naša moralna obaveza je da ne dozvolimo da se izgubi veza naše djece sa maternjim jezikom nego da se razvija interes za naučno i književno stvaralaštvo, kako svog tako i drugih naroda u BiH.

Naša škola ima svoj kontinuitet još od 1995. godine, kada je IBC pokrenuo njen rad, dok danas školom rukovodi „Udruženje roditelja bosanske dopunske škole Cirih“, koje je registrovano kao neutralna i neprofitabilna nevladina organizacija.
Udruženje djeluje prema usvojenom Statutu i ima zadaću:
– da pomaže pri organizaciji i provodjenju nastave u Bosanskoj dopunskoj školi
– brine se za nabavku udžbenika i drugog materijala
– pomaže pri organizaciji i priređivanju kulturno-zabavnih priredbi
– organizira finansijska sredstva za nastavno osoblje
– saradjuje sa roditeljima i drugim sličnim udruženjima
– potiče pozitivnu integraciju na raznim poljima.

Škola je organizovana kao neprofitabilno udruženje roditelja. Članarina udruženja (školarina) se koristi za plaćanje nastavnika. Udruženje roditelja se sastaje jednom godišnje i bita odbor koji se brine o poslovanju škole. Sva pravila rada škole mogu se pročitati u statutu.

Nastava se izvodi po Planu i programu, koje je uradilo Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i odvija se jedanput sedmično po dva sata.

Bosanska dopunska škola je u februaru 2010 dobila službeno priznanje od Kantona Cirih. Naši učenici primaju ateste koji su priznati od švicarskih škola. Našu školu pohađaju učenici, čiji su roditelji iz raznih krajeva i različitih svjetonazora, tako da smo otvoreni prema svoj djeci, bez obzira na porijeklo, naciju, vjeru itd…. Dobrodošli !

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s